IMG 7914

Sleedoorn confituur

Sleedoorn zijn een ander herfstfruit dat niet typisch is in onze landen, misschien alleen als alcohol, maar erg populair zijn ze in Schotland, Ierland en ook Italië. En niet alleen bij de bereiding van alcohol, maar ook jam en sleedoorn-gelei voor wild. Daarom hebben we ze dit jaar getest.

Bereiden 45-55 minuten .. Koken 30-45 minuten .. Houdbaarheid 1 jaar

INGREDIËNTEN .. 6 jars

  • 2,5 kg sleedoorns
  • 800 g – 1 kg kristalsuiker
  • sap van 1 citroen

BEREIDING

Plaats de bevroren sleedoorns in een pot samen met 1 dl water en laat ze koken. Haal ze daarna door een zeef en vang de puree. Van de gekookte vruchten die wij hadden, hebben we 1100 g sleedoornpuree gevangen.

Er is een mythe dat mensen geen sleedoorns kunnen plukken tot na de eerste vorst. Maar geloof me, als je ze niet nu gaat plukken, zul je na de eerste vorst niets vinden, omdat de vogels ze zullen opeten. Dat is de reden waarom de hele wereld sleedoorns in de eerste helft van september plukt en bevriest ze totdat ze worden gebruikt. Frost “breekt” het fruit, waardoor het gemakkelijker wordt om het verder te verwerken en de smaak wordt alleen verbeterd. De mijne lag al meer dan een week in de vriezer, omdat ik eerst de rozenbottels had bewerkt.

Doe de puree in een pot, voeg citroensap en suiker toe en breng langzaam aan de kook.

Voer na ongeveer een half uur de jam-test uit en als het confituur niet meer te vloeibaar is, giet ze in steriele potjes en sluit ze af.

In de tweede helft van de confituur had ik 1 mokka lepeltje van amandelextract toegevoegd (geen aroma!). De smaak is nog beter!

Hoewel de sleedoorns letterlijk de voorouders van pruimen zijn, doet de smaak van de jam me helemaal niet aan de pruim denken. In ieder geval is de confituur echt geweldig.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.