IMG 7569

Donker speltbrood

Misschien niet iedereen weet dat de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in tarwe zijn. Daarom is spelt, en de producten gemaakt van speltbloem of speltmeel veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel en door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes.

Bereiden 15 minuten .. Rijzen 2 x 40 minuten .. Bakken 25-30 minuten

INGREDIENTEN

  • 600 g speltbloem
  • 5 g gedroogde gist
  • 1 el gerstemoutstroop (optioneel)
  • 12 g zout
  • 20 g boter op kamertemperatuur
  • 360 ml koud water
  • 2-3 el chiazaad

BEREIDING

Zeef de bloem in een kom en meng met zout. Maak een kuiltje in het midden, doe de moutstroop en de gist in en giet over een beetje koud water. Meng eerst de gist, gerstemoutstroop en het water en beetje bij beetje meng de bloem bij. Voeg ten slotte de zachte boter en chiazaad en maak van het zacht en elastisch deeg. Kneed hem even op met bloem bestoven werkblad en doe hem in de kom. Dek het deeg af met plastic folie en laat 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Druk het deeg na het rijzen en kneed hem nog even. Geef het deeg de gewenste vorm, druk hem even in chiazaad en leg het in een ingevette bakvorm. Bedek opnieuw met de theedoek en plastic folie en laat hem nog 40 minuten rijzen of tot het volume verdubbeld is. Verwarm intussen de oven voor op 220°C (hete luchtovens -20°C) en bak hem 30 minuten. Na het bakken laat het brood op een rooster afkoelen. Eens afgekoeld kan je hem snijden en opgeslagen in de vriezer.

TIP

In plaats van chiazaad mag je ook maanzaad, sesam, pompoenpitten of zonnebloemzaad gebruiken.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.