IMG 1063

Thuisgemaakte BIO kwark

Er gaat niets boven de originele, zelfgemaakte en gezonde producten. En hier is nog een – thuisgemaakte kwark of wrongel, zonder conserveringsmiddelen. Nevenproduct bij het maken van wrongen is een zure melk, die als gevolg van coagulatie van melk met melkzuur ontstaat.

Bereiden 3 dagen

INGREDIENTEN .. voor 250 gram

  • 2 l verse koeienmelk

BEREIDING

Giet de melk in de pot en laat op kamertemperatuur ongeveer 2-3 volle dagen staan tot een dichte massa (Slovaaks genoemd “Kyshka”) ontstaat. Zet dan de pot met een dik mengsel op matig vuur en warm op tot een temperatuur van ongeveer 60-70°C. Meng de massa af en toe zachtjes zodat ze gelijke temperatuur krijgt. Wanneer je op de zijkant een witte vloeistof begint te zien, zal de dichte massa in het midden botsen en aan de oppervlakte zal zich een rijke schuim genereren. Giet dan de inhoud door een zeef, bekleed met zeefdoek. Neem de hoekjes van de zeefdoek en druk de massa dicht in elkaar zoals je op foto beneden kan zien. Laat dan de kwark voor ongeveer een half uur boven de pot hangen. Nadien is je werk gedaan en je kan genieten van een snelle en eenvoudige zelfgemaakte “BIO” kwark. Van twee liters melk krijg je ongeveer 250 gram verse kwark.

En wat zijn de mogelijkheden om deze kwark in lekkernijen te verwerken? Denk bijvoorbeeld aan:
Abrikozen knoedeltjes →, Combi schilfers met kwark →, Schwarzwalder taart →, of eenvoudige Spirelli met kwark → en niet te vergeten Zoete ravioli → van mijn oma.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.