IMG 410811

Libanees brood

Het brood die je als pizza, pitta of tortilla’s kan voorbereiden.

Bereiden 15 minuten .. Rijzen 60+10+30 minuten .. Bakken 6-8 minuten

INGREDIENTEN .. 4-6 pers

  • 500 g tarwe bloem van de bakker
  • 15 g verse gist
  • 0,5 tl suiker
  • 2-3 dl lauw water
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl zout

BEREIDING

Doe het desem van de gist, suiker en wat lauwwarm water in een glas. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en giet het gerezen desem erin. Doe nu de olie erbij en zoveel water wat voor het kneden van een soepel deeg nodig is. Tenslotte voeg het zout toe.

Kneed het deeg een kwartier tot het elastisch is en goed van de handen loslaat. Besprenkel dan de deegkom met olijfolie, doe de deegbal erin en draai hem rond tot hij overal vet is. Dek het deeg toe met aluminiumfolie of een vochtige doek en laat ongeveer 1 uur bij kamertemperatuur tot dubbele omvang rijzen.

Doe het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Druk de deegbal met de in bloem gedoopte handen tot een rechthoek, snijd hem in 2 stukken en vorm van daarna met de handpalmen voorzichtig 2 ballen. Laat deze 10 minuten onder de vochtige doek narijzen.

Roll de ballen door de bloem en druk ze plat tot schijfjes van 25 tot 30 diameter. Leg ze op een met bloem bestoven doek, bedek met de vochtige doek en laat nog 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voorop 240°C (hete luchtovens -20°C). Bestrijk de bakplaat met olie en zet hem voor 4 minuten op de middelste richel van de voorverwarmde oven (NIET LANGER, ANDERS VERBRANDT DE OLIE). Leg het deeg op de hete plaat. Besproei ze met water uit de bloemenspuit en bak 6-8 min.

Eens gaar, bleken ze min of meer hol van binnen.

Van het volume van het deeg kan men ook 24 kleine broodjes bakken.

Na de derde rijstijd (30 minuten) kan je dit brood met ingrediënten naar smaak garneren en zoals pizza verder bakken.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.