IMG 5035

Ach, die uitstekers !

Degenen van jullie die het voordeel van het gebruik van waatwas bestendige uitstekers hebben, kunnen gemakkelijk dit artikel overslaan. Maar voor degenen onder ons die de aluminium uitstekers gebruiken zoals ik, heb ik goed nieuws:

Ik denk dat we weten het allemaal: na het bakken van Kerst-honingkoekjes blijft in de keuken maar ongelooljik hoeveelheid van gebruikte uitstekers, die we uiteindelijk moeten eerst wassen en later zorgvuldig grondig drogen. Anders lopen we de risico, dat de uitstekers zullen roesten. En deze twee kleine activiteiten na enkele uren van het bakken, behoren zeker niet onder de plezierige. Integendeel – het is letterlijk verschrikkelijk, toch?

Maar als we niet willen dat ze volgend seizoen vol roestvlekken zullen zijn, hebben we werkelijk geen keuze.

In onze familie bak ik onze traditionele honingkoekjes sinds halve oktober. Na een ganze dag van het bakken, als ik naar de stapel van de gebruikte uitstekers kijk en moet me voorstellen dat ik ze nog moet een hele uur wassen en dan nog steeds de hele avond drogen, voel ik me als een slaaf.

En dus heb ik me bedacht, aan de nog warme oven te gebruiken om ze te drogen.

Zo gedacht, zo gedaan: ik was eerst de gebruikte uitstekers onmiddellijk na het gebruik en vervolgens, terwijl ze nog nat zijn, zet ik ze gewoon op een schone bakplaat. Zo doe ik ze de uitgeschakelde maar nog steeds hete oven in. Dan schakel ik allen de ventilator gewoon weer op en laat ze drogen.

Het resultaat is briljant – perfect gedroogde en gepolijste uitstekers, die helemaal droog zijn ook in de kleinste hoekjes die niet meer zullen roesten.

Gemakkelijk, toch?


 1. Eva
  Eva11-02-2013

  Výborný nápad, Zuzi, ďakujem. Ja mám staré, asi 40-ročné, zrejme hliníkové. Ani som netušila, že nemôžu ísť do umývačky (tú mám od leta, takže Vianoce ešte nezažila). Čo by sa im v nej stalo?

  • Zuzana
   Zuzana11-02-2013

   Dakujem, Evka.
   Ja som raz dala jednu hlinikovu do umyvacky – na skusku, a veru mi bola ako zasypana- poskodil sa povrch a musela som ju vyhodit. Odvtedy do umyvacky hlinikove nedavam. A vlastne ine ani nemam. Ale vcera som ich susila vo vypnutej rure, len so zapnutym ventilatorom a su uzasne! Ako nove! Naozaj susenie v horucej vypnutej rure odporucam !

 2. Viera
  Viera11-03-2013

  Moja mama nikdy neumývala tieto formičky,tvrdila,že majú byť “vypálené” a len ich nasucho očistila a odložila do krabice.

  • Zuzana
   Zuzana11-03-2013

   Chapem, lebo v minulosti, ked boli este suroviny naozaj biologicky ciste to mohlo aj fungovat. Ale v dnesnej dobe, ked sa do surovin pridava cokolvek a navyse s vedomim, ze do medovnikov pouzivam aj vajicka a tuk, predsa len ich radsej umyvam.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.