IMG 8636

ABC van ijs

Hou jij ook van ijs?

Roomijs, sorbetijs, waterijs: als je dol op ijs bent dan maakt het niet uit of het nu zomer of winter is, ijs kan altijd. Daarnaast bestaan er honderden verschillende smaken ijs, er bestaat zelfs hartig ijs! En tja, wat is er nog lekkerder dan écht zelfgemaakt ijs?

Ijs is misschien wel het populairste nagerecht dat er bestaat. Juist omdat zoveel mensen ijs zo lekker vinden wordt er veel geëxperimenteerd met smaakjes en samenstellingen. Ijs maken is eigenlijk heel simpel, want je kunt het gewoon bij jou thuis in de keuken doen, omdat je helemaal geen professionele, dure ijsmachine nodig hebt om zelf thuis ijs te maken.

Soorten ijs:

Waterijs of Ijs op waterbasis

Het raketje is wellicht het allerbekendste waterijsje dat er is. Een waterijsje wordt gemaakt met – je raadt het al – water. Fabrieken voegen er suiker, kleur-, geur- en smaakstoffen aan toe en zo krijg je een heerlijk verfrissend (vaak zoet) ijsje. Het fijne aan waterijs is dat het heel licht is, perfect voor op hete zomerdagen en lekker na een zware maaltijd. Zelf waterijs maken doe je in een handomdraai.

Roomijs

De naam zegt het natuurlijk al: ijs met room als hoofdingrediënt. Roomijs heeft een basis van vloeibare room (dus niet uit een spuitbus) zonder suiker. Daarnaast wordt veelal melk toegevoegd aan de room. Toevoeging van bijvoorbeeld cacao, vanillezaadjes of aardbeienpuree geeft de smaak aan het roomijs. Mijn tip: gebruik altijd de volle soorten room en melk en niet de magere. Magere zuivelproducten bevatten namelijk een veel hoger gehalte aan water waardoor je niet die heerlijke zachte roomijs-structuur krijgt. Dit komt door de kans op ijskristallen die dan veel groter is.

Sorbetijs

Sorbetijs bestaat voor een groot deel uit vruchten, suiker en water en er is geen room aan toegevoegd. Soms wordt een kleine hoeveelheid room toegevoegd om de romige structuur van het ijs te garanderen. Wanneer je bijvoorbeeld een lactose-allergie hebt en je wilt een lekker sorbetijsje bestellen, vraag dan voor de zekerheid of er geen room aan het ijs is toegevoegd!

Sorbetijs wordt vaker gegeten in de zomer omdat het lekker licht en fris is en leent zich echter ook goed voor een grote ijscoupe met vers fruit, vruchtensaus en slagroom!

Ik maak sorbet van vruchten maar ook van vruchtensiroop, maar er bestaan ook sorbets met alcohol. Als je zo een wil maken, moet je weten dat alcohol vriest niet, dus je mag hem zeker niet veel gebruiken.

Ook, om kristalen te voorkomen raadt men aan om eiwit of gelatine, of de combinatie van beide te gebruiken bij het maken van sorbet. Als je wilt, kan je enkele sorbets ook hier → bekijken.

Yoghurtijs

Het hoofdbestanddeel van yoghurtijs is – heel verrassend – yoghurt. Door de smaak van de yoghurt krijgt het ijs een heerlijk licht, friszuur aroma. Yoghurtijs is er in verschillende smaken. Natuurlijk bestaat er het ‘gewone’ naturel yoghurtijs, maar door de toevoeging van bijvoorbeeld verse aardbeien of een yoghurt met een smaakje (bvb. perzikenyoghurt) kan yoghurtijs in veel uiteenlopende smaakjes geproduceerd worden. Het voordeel van (zelfgemaakt) yoghurtijs is dat het relatief veel minder room en suiker bevat, waardoor een portie yoghurtijs veel minder calorierijk is dan een portie roomijs.

Ja maar hoe ik dat moet aanpakken?

Handmatig ijs maken:

Ook wanneer je zonder ijsmachine ijs gaat maken heb je een aantal basisspullen nodig, zoals:

  • Een grote kom (afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je gaat maken) die diepvriesbestendig is.
  • Kommetjes voor je ingrediënten
  • Garde en/of (staaf)mixer
  • Pollepel
  • Metalen lepel
  • Rubberen spatel
  • Ijslepel

Het bovenstaande keukengerei heb je wellicht niet elke keer nodig bij het ijs maken, maar het is altijd handig om deze spulletjes bij de hand te hebben.

Er zijn verschillende manieren om met de hand ijs te maken. Er zijn recepten waarbij je room en melk moet verwarmen, waarna je smaaktoevoegingen doet, het mengsel laat afkoelen en daarna laat invriezen. Er zijn ook recepten waarbij koken/verwarmen niet nodig is. Dan worden alle ingrediënten koud gemengd, waarna het ijsmengsel de vriezer in gaat.

Voor de snelle ijsmakers bestaan er poeders waar slechts koude room aan toegevoegd hoeft te worden, waarna het mengsel ingevroren kan worden.

Belangrijk om te weten is dat je met handmatig ijs maken het ijs tijdens het bevriezingsproces regelmatig moet doorroeren om te voorkomen dat ijskristallen ontstaan. Deze kristallen maken het ijs hard en tasten de romige structuur van het ijs aan, waardoor de lekkere smaak doorgaans minder wordt.

Vriezer vs. vriesvak

Ijs maken is mogelijk zowel met een vriezer als met een vriesvak (het vakje in je koelkast). Het verschil is alleen dat een vriesvak minder capaciteit heeft en minder vrieskracht. Door dit laatste duurt het veel langer voordat je zelfgemaakte ijs klaar is. Daarnaast kun je ook maar kleine, vaak platte bakken gebruiken in plaats van een kom, omdat deze simpelweg niet in het vriesvak past.

Een vriezer of vrieskast heeft veel meer ruimte en vrieskracht dan een vriesvak. Doordat een vriezer over het algemeen op -18 graden Celsius vriest zal je zelfgemaakte ijs veel sneller klaar zijn voor consumptie.

Kortom: ijs maken kan zowel in het vriesvak als in een vriezer, de bereidingstijden verschillen alleen aanzienlijk!

Ijsmachines

Persoonlijk gebruik ik ijsmachine Magimix en ben er erg blij mee. Het is een praktisch, betaalbaar en herbruikbaar machine die 1,5 liter ijs of sorbet kan maken en dat is zeker genoeg als je geen bezoek verwacht. Daarnaast past zijn lichaam in de lade van een gecombineerde vriezer met koelkast, dus geen behoefte aan een extra vrieskist.

Als jouw voorkeur naar een ander merk gaat, denk goed na hoe vaak wilt u ijs maken, of u voldoende ruimte voor de opslag en koeling van het ijsmachine heeft en het zal ook handig zijn op het internet enkele referenties over uw gewenste machine te bekijken.



Copyright © 2016 The Presidency of Very Visual Information. All Rights Reserved

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.