IMG 319211

Vlaamse paardencarbonaden

Het oorspronkelijk gerecht is met paardenvlees, maar als je niet anders kan, je mag hem dus ook met runds- of varkensvlees maken.

Bereiden 120 minuten

INGREDIENTEN .. 4 pers

 • 1 kg stoofvlees
 • 6 grote uien
 • 2 el mosterd
 • 1 1/2 liter donkerbruin bier
 • 5 grote laurierblaadjes
 • 125 g boerenboter
 • zout, peper en piment

BEREIDING

Maak de uien schoon en snij deze in schijven of in stukken; het maakt niet uit, aangezien de uien volledig zullen wegsmelten in het gerecht. Neem de helft van de boter en laat de uien er op een zacht vuurtje in sudderen tot wanneer ze helemaal glazig en papperig geworden zijn.

Neem dan de andere helft van de boter, welke je goed laat opwarmen en waar je dan het vlees goed dichtschroeit. Eens het vlees is dichtgeschroeid, voeg je er de kruiden en de mosterd aan toe, het geheel op een nog steeds hoog vuur blijven mengen tot je ziet dat het vlees helemaal is ingewikkeld in de kruidige mosterd.

Het is nu tijd om het vuur te minderen en er de uien aan toe te voegen. Laat dit nog even sudderen, terwijl je er steeds doorheen blijft roeren met een houten lepel.

Eens de geur van de uien terug sterker wordt, dan wordt het tijd om het bier er aan toe te voegen. Dit dient echt te gebeuren in vier tot vijf keer om het gewenste effect te bekomen. Je voegt ongeveer 1/4 van het bier toe en zet het vuur op de hoogste stand, tot wanneer het goed begint te koken. Dan moet je het vuur terug zacht zetten en laten sudderen, steeds zonder deksel op de pot en regelmatig omroeren met de houten lepel. Wanneer de saus begint te binden, is het tijd om terug 1/4 van het bier toe te voegen en alle handelingen te herhalen.

Enkel wanneer je aan de laatste hoeveelheid bier komt, dan moet het vuur laag blijven staan. Na het toevoegen ervan, roer je nog eens goed door, plaats je het deksel op de pot en laat je nog een half uurtje tot 45 minuten sudderen. Vergeet wel niet nog regelmatig door te roeren.

Als de saus zich nu niet meer spontaan of onvoldoende bindt na 45 minuten, dan neem je het deksel van de pot en laat je nog even doorsudderen, tot wanneer het overtollige vocht verdampt is en je een heerlijke gebonden saus hebt met een overheerlijk mals vlees.

Dien dit op met een Belgische friet, kroketjes of een aardappelpuree.


 1. Eva
  Eva01-27-2013

  Tak má vyzerať správnyguláš, žiadne dodatočné zahusťovanie čímkoľvek, všetko je o technológii prípravy. Podľa tohto to zvládne aj úplný začiatočník, dokonalé.

  • Zuzana
   Zuzana01-27-2013

   Evka, dakujem. Toto bolo nehorazne dobre dzamkadlo- ta doslova rozpustena cibula v omacke a tie chute a pritom tak jednoduchy rcp- to konske masko ma fakt cosi do seba- mliaaaam 🙂

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.