DSC03648

Rozenbottel confituur

September is een klassiek rozenbottelseizoen. Omdat ik deze fles net van mijn moeder kreeg, besloot ik deze keer zelf te maken. Het resultaat is verbluffend!

Eerste Bereiding 3,5 uur .. Bereiden van confituur60 minuten .. Houdbaarheid min.1 jaar

INGREDIËNTEN .. 6 potjes

  • 2 kg verse rozenbottels (±1200 g pure vruchten)
  • 1 kg kristalsuiker
  • sap van 1 citroen

BEREIDING

Verdeel de vers verzamelde rozenbottels per kilo en was ze. We zijn erin geslaagd om samen 7 kg geplukt te hebben, maar ik verwerkte ze per 2 kilo tegelijk. Snijd de “poepjes” en topjes van ze af en snijd ze doormidden. Het kostte me 1,5 uur voor 2 kg fruit op deze manier te verwerken.

Wanneer ze allemaal gehalveerd zijn, verwijder met behulp van een klein theelepel de zaden en de haartjes uit hun midden. Ik noem dit “Italiaanse manier” . De haartjes zijn een beetje ambetant omdat ze in je handen lichtjes prikken en blijven op je vingers plakken, maar verlies je moed daarvoor niet. Het kostte me 1,5 uur om de pitten en de haartjes van 2 kg fruit te verwijderen.

Spoel het schone fruit een paar keer en plaats het in de kookpot. Voeg 1100 ml water toe en breng aan de kook. Wanneer ze beginnen te koken, verminder het vuur tot zacht en laat het met af en toe roeren tot het zacht is. Als het fruit zacht is, mix het met een staafmixer.

Voeg de suiker en citroen toe en kook tot het puree verdikt. Voer vervolgens de confituur-test op een schoteltje uit en wanneer de confituur voldoende vast is, giet ze in de steriele potjes en sluit goed af. Laat afkoelen en bewaar ze voor later gebruik.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.