IMG 8337

Rogge- Boekweit Chiabatta

Rogge-boekweit versie van onweerstaanbaar smakelijk, Italiaans brood. Deze chiabatta’s worden bereid op basis van de hoeveelheid ingrediënten die in het recept worden vermeld.

Bereiden 25 minuten .. Rijzen 16 uur + 3 x 45 minuten .. Bakken 25-35 minuten .. Houdbaarheid gesneden en ingevroren tot enkele weken

EERSTE DEEG .. 2 chiabatta’s

 • 170 g broodbloem
 • 170 g water 21°C warm
 • een snufje gedroogde gist

TWEEDE DEEG ..

 • 150 g broodbloem
 • 100 g roggebloem
 • 50 g boekweit bloem
 • 200 g water 38°C warm
 • 3/4 tl van instant gist
 • 80 g olijfolie
 • 9 g zout
 • eerste deeg

BEREIDING

Meng de ingrediënten voor het eerste deeg de dag voor het bakken. Combineer de bloem, water en gist in een kom en meng met een garde of houten lepel tot een glad mengsel. Bedek met een plasticfolie en laat gedurende een nacht bij kamertemperatuur ongeveer 16 uur gisten.

Je kunt deze stap overslaan en het deeg in één dag rustig maken, maar het is precies dit eerste voorzuur dat jou chiabatta’s de perfecte, licht zurige smaak geeft.

Gebruik een keukenrobot met een deeghaak en meng alle deegingrediënten 10-15 minuten op gemiddelde snelheid. Het deeg moet na het mengen als een crème zijn (zie foto en video onderaan).

Als het goed gemengd is, is het deeg vloeibaar, maar het zal zich makkelijk losmaken van de kom en is niet te plakkerig en vooral: het is heerlijk soepel – als een crème; en het ziet er ook zo uit (zie foto).

“Giet” het deeg nu voorzichtig in de geoliede kom, waar hem uitstreek tot een rechthoek en van elke kant en vouw (zie foto en video). Dek hem vervolgens af en laat hem 45 minuten op een warme plaats rijzen.

Trek het vervolgens terug in de rechthoek en vouw het met natte handen van elke kant en laat het nog 45 minuten gedekt rijzen.

Bestrooi het werkplek goed met de bloem en giet het deeg heel voorzichtig uit de doos. Raak hem helemaal niet aan met je handen. Snijd het met een deeglikker in stukjes van hetzelfde gewicht (twee grotere of meerdere kleinere). Begin door elk stuk deeg eerst van de kortere kanten te trekken, trek het voorzichtig in het midden tot je een rechthoek krijgt; zoals voor het eerste rijs, en vouw de uiteinden in het midden. Vouw de laatste kant naar elkaar toe en knijp het deeg voorzichtig uit aan het einde. Leg de chiabatta’s op een met bloem bestoven keukendoek met “lelijke kant” naar boven en laat ze nog 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 230°-250°C.

Neem de chiabatta’s na het rijzen zachtjes met je handen vast en draai je de samengevoegde kant naar beneden terwijl je ze zachtjes in lengte rekt en plaats ze op een bakplaat.

Doe een druppelplaat (voor ijs) in het onderste rek van de oven. Leg er een paar stukjes ijs op, doe de chiabatta’s in de oven en sluit onmiddellijk de ovendeur.

Bak ze 25-35 minuten (lange chiabatta’s) en laat ze na het bakken op een rooster afkoelen.

Een goed gebakken chiabatta klinkt mooi hol als je op hem klopt. Van binnenuit moet het 93°C – 98°C warm zijn, wat betekent dat het gistingsproces voltooid is en zal niet meer in je darmen doorgaan.

Eet smakelijk.

 1. Inostrate
  Inostrate07-05-2020

  Leuk dat je bijzondere meelsoorten gebruikt. Op mijn blog dasanderekoek doe ik dat ook. Filmpjes zijn ook duidelijk

  • Zuzana
   Zuzana07-05-2020

   Bedankt Inostrate, en wees welkom op POVVI. Het is niet waak dat er een reactie op recept komt uit het Noorden en dan nog uit restaurantuitbater 😉

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.