IMG 2651

Ingemaakte letsjo

Deze voorraad is iets typisch Slowaaks waar is in de zomer bijna iedereen bezig om de tomaten en paprika van zijn eigen tuin of van de markt in de bokalen voor later in te maken, om dan in de winter van ze te kunnen genieten.

We gebruiken het als alleenstaande maaltijd met of zonder knacki of gerookte worstjes, als kant-en-klare groenten voor Hongaarse goulash of als een kant-en-klare ingrediënt voor goulash soep. Het is simpelweg heerlijk ! En aan deze traditie blijf ik trouw ook hier in België.

Bereiden 120 minuten

INGREDIENTEN

  • 2 kg zoete rode paprika (geen dikke soorten paprika)
  • 2 kg vleestomaten (best pruimtomaten)
  • 0,5 kg uien
  • olie
  • zout
  • voedingzuur Dr.Oetker (optioneel)

BEREIDING

In Slowakije maakt men letsjo gewoonlijk van de lange en lichtgroene paprika’s. Maar omdat ze in België maar moeilijk te koop zijn, kan je ook zoete rode paprika gebruiken. In elk geval gebruik geen dikke of kleurige paprika’s, omdat deze voor letsjo niet geschikt is.

Maak uien schoon en versnipper ze. Was de paprika’s, verwijder de zaadjes van binnen (deze hebben bitter smaak) en snijd ze in kleine reepjes. Maak de tomaten schoon en desgewenst kan je ze ook pellen (optioneel). Snijd ook tomaat in kleine stukjes. Bak de uien in een grote diepere pot tot glazig. Nu voeg stukjes paprika toe en bak tot halfzacht (ca.20 minuten). Nue voeg de zout en stukjes tomaten en kook alles samen nog gedurende 20 minuten (tot de tomaten ook zacht zijn. Uiteindelijk voeg nog de voedingszuur toe, meng alles goed door en giet in de gesteriliseerde glazen bokalen.
Omdat ik de letsjo in de bokalen sluit na het koken, hoef je hem niet meer apart steriliseren. Maar als je geen voedingszuur hebt gebruikt, kook de bokalen gewoon voor 15 minuten in het water.

Laat afkoelen en bewaar in de kelder of in de opslagruimte (hoeft niet in de koelkast).

TIP

In Slowakije maakt men letsjo als een zomers ontbijt of diner. Je doet net hetzelfde met gebruik van 1 klein ui, 2 verse paprika’s en 2 tomaten en uiteindelijk voeg je nog 2-3 eieren toe. Je mag bij wel in ringetjes gesneden worst of knakki bijvoegen. Meng goed tot de eieren klaar zijn en voila! Lekker, warm en voedzaam ontbijt of licht diner (maar dan zonder worst of knakki) is klaar.

Of je mag deze letsjo (1 bokaal van 750 g) bij de stoofvlees toevoegen en voila- Hongaarse goulash was nooit zo snel en gemakkelijk te maken zoals nu! Nu nog Knoedel en lekker biertje en smakelijk!

Voedingzuur voor ingemaakte siropen of groenten en fruit is gemakkelijk te koop op de website van Dr.Oetker.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.