IMG 7254

Bouillonblokje van runderbot

Nog een supersoep, maar ook een ingrediënt in één. Deze keer van “afval” – runderbot. Elke slager heeft zeker een aantal botten die hij anders weg zou gooien. Je moet het alleen moet vragen 🙂 Ik vraag zo op de markt ook “het afval van de vis”.

Bereiden 3-4 uur .. Houdbaarheid enkele weken

INGREDIËNTEN .. 72 bouillon blokjes

  • 1 veľká, alebo niekoľko menších hovädzích kostí (najlepšie so špikom)
  • rozličná zelenina (zemiak, zeler, mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak atď.)
  • 10-15 zrniečok korenia
  • 5-7 klinčekov
  • 1-2 bobkové listy
  • 2-3 stonky sušeného tymiánu
  • 55 ml červeného vína, sherry, alebo kvalitého jablčného octu
  • žiadna soľ
  • sáčky na ľad – ako na koktail 🙂

BEREIDING

Uk heb dus het runderbot vrij van mijn slager gekregen. Thuis hakte mijn man het in drie kleinere 🙂

Doe het bot schoon, en doe het in een pot, voeg de groenten naar smaak en ook water met azijn toe. Breng alles aan de kook.

Gebruik geen zout omdat zout en gelei middel houden niet van elkaar. En geleren is precies het effect dat je van de bouillonblokje wilt, omdat het de sauzen zal verdikken. Wanneer de bouillon begint te geleren, verschijnt een “marmeren gaas” op het oppervlak – zie onderstaande foto.

Nu het trucje van Franse chefs: Azijn of een goede wijn zoals Madeira, Sherry of andere rode wijn (maar van goede kwaliteit) toe te voegen doe je om het meeste collageen van je botten uit te halen en in je bouillon te krijgen. Dit collageen zal dan voor het geleren zorgen en in het geval van rode wijn zal je bouillon ook een mooie kleur hebben.

Wanneer de soep begint te koken, verlaag je de vlam tot een minimum en laat je hem zachtjes koken. Na 25-30 minuten kunt u de groenten verwijderen en je eigen groenten bouillon bereiden.

Laat de botten nog minstens 3 uur koken. De bedoeling is om de vocht tot bijna 1/3 af te koken. Als het “geconcentreerd” is, haal het dan van het fornuis, verwijder de botten en haal de soep niet alleen door een zeef, maar ook door een gaas of canvas zoals bij bereiding van kaas. Zo krijg je een mooie, pure bouillon. Laat het daarna afkoelen.

Wanneer de bouillon is afgekoeld, giet deze voorzichtig in ijszakken (zie foto) en plaats in de vriezer. Voilà!

Je bouillon is klaar voor verder gebruik. 1 blokje volstaat om 250 ml bouillon van te maken: Je kan het dan als soep drinken, of gebruiken als basis voor sauzen, soepen, risotto en andere gerechten, waar je anders zou moeten reiken naar industriële producten met suiker en andere bewaarmiddelen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.