IMG 7491

Snijden “à la vif”

Wintermaanden zijn niet alleen het seizoen van Kerstmis en Nieuwjaar, seizoen van chocolade en andere zoete lekkernijen. Het is in deze maanden de piek van rijping – ja – citrusvruchten.

Persoonlijk zie ik heel vaak recepten in die je gewoon citrusvrucht nodig hebt en met hen, natuurlijk, ook hun speciale behandeling. Naast de eerder genoemde recepten met verse citrusvruchten willen we u vandaag ook een foto-gids brengen met toepassing voor sinaasappelen, citroenen , grapefruit, mandarijnen, Sweeties en andere vruchten.

1. Hoe snijd je citrussen “à la vif”, of zonder membranes :

 • Snijd de bovenkant en onderkant van de vrucht, zodat het vrucht zonder hulp kan staan ​​- zie foto. Dit helpt ons bij het “bevrijding” van fruit uit de beschermende verpakking. Ik moet zeker niet zeggen dat de vrucht voor de behandeling grondig gewassen en droog moet zjn.
 • Zet het fruit op de zijkant en snijd de schil met een mes af​​, zodat je alleen vruchtvlees zonder membraan ziet- zie foto. Probeer niet te diep in het vruchtvlees snijden zodat je mooie partjes krijgt.
 • Dan snijd membranen van de partjes. Begin snijden naast het membraan van beide kanten zodat je uiteindelijk alleen partjes zonder membranen hebt.
 • Gebruik een scherpe mes en wees voorzichtig om juist tot het midden van de vrucht te snijden, zodat je jezelf niet zal snijden en ook de andere partjes niet beschadigt.
 • Als je voldoende voorzichtig bent, vallen de partjes uiteen heel gemakkelijk af.
 • Als je het juist doet, zijn de partjes vast en volledig en lijken op kleine halfmaanden.
 • Het verwijderen van membranes maakt het fruit lekker, zoet en heeft geen bittere nasmaak meer. De partjes zijn dan ook wel blinkend en aantrekkelijker dan met membranes. Zo kan je de partjes in een crème of als versiering gebruiken. Maar je kan de partjes ook karameliseren en als bijlage bvb. bij gebakken kwartels →gebruiken.
 • Als je de partjes als decoratie voor de taart → wil gebruiken, vergeet het fruit niet te abrikoteren. Gelei helpt het fruit niet alleen blinkend en aantrekkelijk blijven maar beschermt het ook voor het uitdrogen. Zo is je taart nog aantrekkelijker.

2. Wat kan je van vruchtvlees nog maken :

 • Behalve perfect snijden van partjes, kan je de citruspulp ontdoen ook met gewoon peeling. In dit geval is het de perfecte vorm van partjes helemaal “optioneel”.
 • Zo gepeeld vruchtvlees kan je verder verwerken in bvb. Grapefruit truffels →
 • Of als fantastisch frisse agent bij chocolade crèmes in de vorm van pompelmoes confituur →

3. Citrusschil – een andere ingrediënt voor desserts:

 • Schil van citrusvruchten – in de veronderstelling dat ze niet chemisch behandeld was – is een perfect ingrediënt in de voorbereiding van de lekkernijen. Allen moet je ze voor het gebruik karameliseren. In dit geval is het goed de schil voor van fruit in kruis sneden. Op deze manier krijgt je grote schil partjes, en zo kan je zelf beslissen of je van de traditionele “orangettes” zal maken, of je de schil een speciale vorm zal geven en verder als decoratie voor mini gebakjes zal gebruiken.

4. Neveneffect :

 • Het sappige vruchtvlees en de schil zijn niet de enige lekkernijen die de citrussen ons aanbieden. Bij hun verwerking / karameliseren, ontstaat nog een lekker ingrediënt – citrus siroop. Gooi hem zeker niet weg! Meng de siroop met wat ijsblokjes, grapefruitsap en wodka of gin en je hebt een fantastische en verfrissende cocktail voor je party. Of gebruik hem voor abrikoteren van fruit.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.