DSC02838

Pompoen broodjes

Originele ontbijtbroodjes. Gevuld zijn ze ook voor lunch of lichte diner voor kinderen geschikt. Met een keline aanpassing kunnen ze ook glutenvrij gebakken zijn.

Bereiden 50 minuten .. Rijzen 50-70 + 50 minuten .. Bakken 20-22 minuten .. Houdbaarheid vers 2-3 dagen

INGREDIËNTEN .. 15 st

  • 900 g pompoen, (best butternut squash)
  • 120 ml melk – lukewarm
  • 42 g (3 el) gesmolten ongezouten boter
  • 1 medium egg
  • 50 g light brown sugar
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl instant yeast
  • 325 – 350 g broodbloem

BEREIDING

Opmerkingen: Als u ingeblikte pompoenpuree gebruikt, gebruik dan ongeveer 130 gram (1/2 kopje) voor dit recept.
Dit recept vereist instantgist (dat voor gebruik niet hoeft te worden geactiveerd).
50 gram lichtbruine suiker kan worden vervangen door 40 gram witte suiker. Dit brood is niet erg zoet omdat ik van plan ben om het diner te complimenteren, als je het zoeter wilt maken, voel je dan vrij om meer suiker toe te voegen.

1. Pel de pompoen, snij en verwijder alle zaden en snijd in kleine stukjes. Leg de pompoenplakjes op een schaal bekleed met aluminiumfolie. Bedek de lade volledig met een andere laag aluminiumfolie. Bak op 230˚C (446˚F) in ongeveer 30 – 40 minuten tot de pompoenplakken zacht zijn en gemakkelijk kunnen worden fijngestampt met een vork. Haal de lade naar buiten; pureer de pompoen of meng het in een blender tot het een gladde puree wordt.

De baktijd is afhankelijk van het type en de rijpheid van de pompoen. Je kunt er ook voor kiezen de pompoen te stomen, maar bakken geeft meer smaak

2. Voeg in een grote kom melk, gesmolten boter, 130 gram (1/2 kop) puree / gepureerde pompoen toe. Klop zachtjes een ei en meet 25 gram (1/2 ei). Voeg deze 25 gram losgeklopt ei toe aan de kom, meng goed met de andere ingrediënten. Bewaar het resterende losgeklopte ei voor latere eierwassing.

Voeg suiker en zout toe aan de schaal. Voeg instantgist toe en meng goed. Opmerking: de temperatuur van het mengsel mag niet hoger zijn dan 40°C, anders kan er gist sterven.

Zeef de bloem en mix totdat het beslag er opgenomen uitziet. Kneed voorzichtig met je handen. Wanneer het deeg enigszins homogeen wordt, gebruik dan een vochtige handdoek om de kom te bedekken en laat het rusten in 10 – 15 minuten.

Na 10 – 15 minuten, kneed het deeg totdat het glad en elastisch wordt. Het deeg is kleverig maar niet plakkerig wanneer het met onze vingers wordt aangeraakt. Trouwens, het kan worden uitgerekt in een doorschijnende ruit zonder te breken.

* Opmerkingen:

– De hoeveelheid gebruikt meel zal variëren afhankelijk van de waterabsorptiecapaciteit van elk merk. Voor dit recept heb je ergens tussen de 300 – 350 gram bloem nodig. Als je het deeg met de hand gaat kneden, zal het in de eerste 5 minuten behoorlijk kleverig zijn. Maar het wordt beter naarmate je blijft kneden. Als na een tijdje het deeg nog steeds plakkerig is, voeg dan meer bloem toe. Als je overboord gaat met de bloem en het deeg nu hard wordt en moeilijk te kneden, voeg dan een paar theelepels melk toe, één voor één, totdat het deeg zacht genoeg is om te kneden (hard deeg zal resulteren in hard, droog brood dat niet kan lange tijd worden bewaard).
– U kunt ook een mengmachine met deeghaken gebruiken om het brood te kneden.

7. Smeer de rijskom in met een beetje olie. Plaats het deeg in de kom en draai het om zodat het bedekt is met olie (om te voorkomen dat het deeg uitdroogt). Bedek de kom met een vochtige handdoek. Bewijs bij kamertemperatuur tot het deeg verdubbelt in grootte. Proeftijd zal liggen tussen 45 – 70 minuten, deeg zal sneller bewijzen bij warmere temperaturen.

8. Neem na het eerste bewijs het deeg uit de kom en kneed nog 2 – 3 minuten tot het deeg glad is. Verdeel het deeg in 15 gelijke porties, elk ongeveer 40 – 45 gram.

9. Vorm de deegstukken tot ballen. Bereid een bakplaat voor die is bekleed met perkamentpapier of siliconen bakmat.
10. Om de pompoen vorm te geven, zijn er 2 methoden: (bekijk de video voor visuele instructies over beide methoden)

Methode 1: Snijd het deeg met een schaar:
Plaats de deegballen zodanig op de bak dat ze ongeveer 3 – 4 cm uit elkaar staan.
Bestuif je handen met wat bloem, maak de bal voorzichtig een beetje plat
Doop de punt van de schaar in olie. Knip het deeg met behulp van de schaar in “bloemblaadjes”. Het deeg moet op een bloem lijken.
Vergeet niet om de schaar in olie te dopen voor gebruik, want de olie helpt de snijbloemblaadjes uit elkaar te blijven en niet aan elkaar te plakken tijdens het tweede rijzen en bakken.

Methode 2: Bind het deeg met draad:
Gebruik een lange draad om de deegbal zo te binden dat de bal in 8 delen verdeeld is.
Bind de bal niet te strak omdat hij tijdens het tweede rijzen en bakken nog veel meer zal rijzen.
– De tweede methode geeft zeer realistisch ogende pompoenbroodjes; evenals het vullen van uw keuze kan worden toegevoegd. Deze methode kost echter veel meer tijd, omdat het koppelings- en ontkoppelingsproces mogelijk vervelend wordt.

11. Bedek ze nadat je het deeg hebt gevormd door er nog een grote bak of grote bak bovenop te plaatsen. Bewijs voor de tweede keer tot het deeg 75% is geworden. Het deeg moet goed worden afgedekt om uitdrogen te voorkomen.

12. Verwarm de oven voor op 180˚C (Start dit wanneer het deeg 70% wordt).

13. Gebruik de resterende 25 gram losgeklopt ei en meng het met 5 ml (1 tsp) water en laat het door een zeef gaan. Reinig met een kleine borstel voorzichtig een dunne laag eierwas op het oppervlak van het deeg. Dit zal de gebakken broodjes helpen om een ​​glanzende, goudbruine korst te hebben.

4. Bak op 175-180°C gedurende 20 – 22 minuten totdat de broodjes goudbruin zijn. Als u kleinere of grotere broodjes maakt, moet de baktijd worden aangepast. Bak niet te lang of de broodjes drogen uit.

Draai na ongeveer 17 minuten de schaal om zodat de broodjes gelijkmatig worden gebakken.

15. Haal de broodjes uit de oven. Als ze nog heet zijn, borstel dan een dunne laag slagroom of boter op het oppervlak; dit helpt om een nog glanzender oppervlak te creëren en ook om meer aroma aan de broodjes te geven.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.