DSC00912

Lavendel : culinaire en decoratieve

Bekend om de zoete geur die door hun paarse bloemen, kan lavendel worden gebruikt voor zowel sier-en culinaire doeleinden. Deze meerjarige bloeiende plant behoort tot het geslacht Lavandula, die goed in Amerikaanse ministerie van Landbouw winterhardheid zones 5 tot en met 11. Hoewel er geen definitieve verschil tussen sier-en culinaire lavendel, sommige rassen zijn beter voor het koken dan anderen, en de teeltmethoden groeit kan verschillen enigszins.

LAVENDEL RASSEN

Lavendel planten behoren tot de mint familie. Misschien is de meest voorkomende soort van lavendel is Lavandula angustifolia, een soort die behoort tot de groep aangeduid als Engels lavendel. Hybriden van de Lavandula angustifolia en Lavandula latifolia worden Lavandins genoemd, en deze soorten zijn over het algemeen geplant voor versiering in de tuin of commercieel voor gebruik in cosmetica. Cultivars van de Lavandula angustifolia soorten, waaronder dwerg vormen zoals “Compacta Nana” evenals roze en blauw-bloemige “Jean Davis” en “Grey Lady” cultivars.

DECORATIEVE LAVENDEL

Lavendel als een groenblijvende struik groeit rechtop en produceert geurige, kleurrijke bloemen. De omvang van deze planten afhankelijk van de diersoort, maar veel exemplaren groeien tot 4 meter hoog en uitgestreken op een breedte van 3 meter of meer. U kunt lavendel gebruiken voor versiering in uw tuin, als rand of een pop van kleur toe te voegen aan de kruidentuin. Deze kruiden kunnen zowel binnen als buiten worden geteeld in potten als in de grond. Wanneer de openlucht gehouden, lavendel planten gedijen het beste in de volle zon en moeten worden gekweekt in goed gedraineerde grond – deze planten doen het niet goed in natte of bijzonder droge gebieden.

CULINAIRE LAVENDEL

Hoewel de meeste soorten lavendel worden gebruikt in de keuken, zijn sommige soorten meer gebruikt, zoals Lavandula angustifolia, met name de “Munstead” cultivar. Deze lavendel hebben de zoetste geur van alle soorten lavendel, welke smaak in de keuken ontstaat. Hoewel de bladeren en stengels van lavendel planten kunnen worden gebruikt voor culinaire doeleinden, de bloemen in het bijzonder geven gerechten een subtiel zoet, citrus smaak. De bladen van lavendel zijn dan heerlijk bij de vis of papillotes met vis.

KOKEN MET LAVENDEL

Lavendel kan worden gebruikt om de smaak en kleur aan culinaire recepten toe te voegen in verse of gedroogde vorm. Drogen de lavendel voor culinair gebruik: knip de stengels van de plant net na de bloemen hebben geopend en hang de stengels ondersteboven of leg ze plat te drogen. Was de knoppen goed, dan droog of rooster ze aan een aantal van de bloemen smaak verwijderen of maal ze in een koffiemolen om de textuur te verbeteren. Je kan lavendel ook als infuus met suiker voor het bakken maken en ruil het voor gewone suiker in uw favoriete recepten.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.