Origineel deeg voor quiches.

Originálne cesto na quiche.

IMG 0593

Korstdeeg

Deeg voor hartige gerechten maar niet alleen.

Bereiden xx minuten .. Rijzen xx minuten .. Bakken xx minuten

INGREDIENTEN .. 4 pers

  • 200 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 tl zout
  • 100 g koude boter
  • 1 ei
  • voor een quichevorm van ø 28 cm

BEREIDING

Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe in de keukenmachine. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Maal in 1 min. tot een kruimelig deeg.

Laat de motor draaien en voeg het ei en 1 el koud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen.

Haal het deeg uit de machine en kneed kort met je handen tot een bal. Kneed zo kort mogelijk; door de warmte van je handen kan de boter smelten en wordt de bodem minder knapperig. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ø 32 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat de bodem zo min mogelijk rijst. De quichebodem is nu klaar voor verdere bereiding.

Als je 50 tot 75 gram suiker aan de bloem toevoegt, heb je deeg dat geschikt is voor wat zoetere taarten. Je kunt specerijen door het deeg doen, maar de smaak mag niet concurreren met die van de vulling. Ik kan met voorstellen dat bij een aardappelgratin in een pasteikorst kummel door het deeg een goede aanvulling is.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.