IMG 3310 2 2

Hoe herstel je een mislukte taart

Ooit mee gemaakt dat alle je beste inspanningen toch tot een mislukking leidden? Ik ben ook deze ervaring al rijker. Maar omdat ik geen fatalist ben heb ik daarvan toch het beste gemaakt. Spijtig vond ik alleen de feit dat er een taart voor de verjaardag van mijn man was. Een seizoentaart van rode pruimen Road 58 ®. →

Ik kon toen geen President pruimen vinden omdat er voor hen nog geen seizoen was: Dus heb ik de rode pruimen gekocht. Het enige wat me men over deze pruimen niet kon vertellen was of ze tussen de originele soort behoren of gekruist zijn. Waarom is dit een heel belangrijke info zal ik straks uitleggen.

Alles ging perfect: het bakken, de crèmes, het vriezen voor het verdere afwerking. Tot ik de taart in de koelkast heb gezet, zodat ik ze de volgende morgen kon decoreren. En natuurlijk de gasten waren ook uitgenodigd.

Maar wat een schok wachtte mij in de morgen. In plaats van de taart heb ik in de koelkast een soort van gesmolten pruimen-sneeuwman gevonden. Wat is er gebeurd? Zoals ik in een andere recept heb vermeld, bevatten enkele vruchten zo een soort enzymes die voorkomen dat de gelatine in de coulis van deze vruchten stolt als je ze voordien niet opkookt. Dus tot dan is elke voorbereiding van een gelatine crème met zulke vruchten bijna onmogelijk. Mango en kiwi, bvb. horen tussen zulke vruchten. Maar na deze ervaring kan ik zeggen: hetzelfde geldt ook voor vruchten die gekruist zijn. En deze pruimen dus ook want zoals ik later kwam te weten zijn deze pruimen dus ook een kruising. In praktijk betekent dat dat de enzymes in zulke vruchten ook veranderd zijn wat het process van ze in een crème wel zal beïnvloeden. Wat kan men hier doen? De hoeveelheid van suiker en gelatine te verhogen. Daarom is ook het recept voor deze taart aangepast zodat het bij jou niet zal gebeuren.

En wat gebeurde dan met mijn taart? Ze was zeker en vast niet te snijden of op deze manier te presenteren. Dus heb ik besloten om ze in kleine taartjes te snijden en in glaasjes te presenteren. Mislukte crème heb ik gelepeld in de glaasjes en taartjes heb ik van de basis uitgestoken met de uitstekers. Op deze manier was onze taart gered. De sfeer en het feest was bij deze ook gered. En de gasten, net zoals de jarige hebben niet alleen de creativiteit op prijs gesteld maar ook haar heerlijke, frisse smaak. En voor jullie heb ik de foto’s van de reddingsactie:

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.