DSC03456

Geënte BIO yoghurt

Voor het eerst is een Turkse product met de naam “yogurut” in het schriftelijk bron uit de 8e eeuw genoemd. Eeuwen later werd de naam veranderd in “yoghurt”. Echter, volgens historici, het woord “yoghurt” is Hun-Altai afkomst, en het wordt geassocieerd met het Proto-Bulgaren. “Jog” betekent “dik” en “URT” = melk. Volgens bewaarde gegevens, Genghis Khan gaf yoghurt aan het leger als voedsel. In West-Europa, volgens de bronnen, yoghurt verscheen pas later en dat in 1644.

Bereiden 20 minuten .. Kweken 3 uur .. Houdbaarheid 5 dagen in de koelkast

INGREDIËNTEN .. 8 x 200-230 ml

  • 1 liter gepasteuriseerde melk
  • 80 g bio witte yoghurt

BEREIDING

Als je je yoghurts van een ruwe koeienmelk wil maken, verwarm deze eerst op 80°C. Zodra de melk deze temperatuur overschrijdt laat de temperatuur zakken tot 40°C. Als je al gepasteuriseerde melk gebruikt zoals ik, verwarm hem op 40°C.

Was al je gerief en opslag glazen schoon en steriliseer ze in gekookt water, zodat je de slechte bacteriën vermijdt.

Daarna kan je op het bodem van de glazen wat confituur, müsli of fruit doen.

Neem een betje van de melk en meng samen met BIO yoghurt (gebruik liefst inox of een andere materiaal maar gen houten lepels om de de slechte bacteriën in het yoghurt te vermijden). Je kan nu de resterende melk desgewenst op smaak brengen.

Omdat de vanille een perfecte detox effecten op ons lichaam heeft, ik heb mijn melk op smaak gebracht met vanillepoeder en beetje vanillesuiker.

Als je melk op smaak is gebracht, voeg het yoghurtmengsel bij, meng goed door en verdeel over de voorbereide glaasjes.

Nu zal het process van de reproductie van bacteriën beginnen. Het is goed om yoghurt vlakbij warmtebron houden zodat de temperatuur van de yoghurts niet onder 30°C zal dalen. Bijvoorbeeld, kan je ze in een deken wikkelen en warm houden. Maar de werkwijze in dat geval is traag, zelfs 12 uur.

Ik heb ze in een op 45°C voorverwarmde oven gelegd en heb voor gezorgd dat deze voor de volgende 3 uur zo is gebleven. Geen yoghurtmachine was nodig. Nadien kan je van je yoghurts onmiddellijk genieten, of doe ze in de koelkast waar ze nog zullen verdikken.

Van een liter melk heb ik 8 yoghurts met inhoud van 200-230 ml gekregen.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.