DSC09010

Deens deeg

Heerlijk deeg die heel erg op gerezen bladerdeeg lijkt. Maar dit is toch een beetje anders. Recept gevonden op website Grydelappen.dk.

Bereiden 15 + 60 minuten .. Rijzen 3 x 60 minuten

INGREDIËNTEN .. 25 st patisserie

  • 500 g broodbloem
  • 10 g zout
  • 80 g suiker
  • 10 g instant gist
  • 2 middelgrote eieren
  • 90 ml koud water
  • 125 ml lauwe volle melk
  • 250 g koude ongezonde botter

BEREIDING

Doe de bloem in de kom van een menger uitgerust met een deeghaak. Voeg het zout en suiker aan één zijde van de kom en de gist aan de andere. Voeg de eieren, water en melk en meng op een lage snelheid gedurende 2 minuten en vervolgens een gemiddelde snelheid gedurende 6 minuten.

Tip de bloem op een licht met bloem bestoven werkvlak en vorm tot een bal. Bestuif met bloem, in een schone plastic zak en chill in de koelkast voor een uur.

Op een licht met bloem bestoven werkvlak uitrollen uw gekoelde deeg uit tot een rechthoek, ongeveer 50 x 20 cm en ongeveer 1 cm dik. Vlak de boter tot een rechthoek, ongeveer 33 x 19cm, door bashing met een deegroller. Leg de boter op het deeg, dat voordien de onderste tweederde ervan. Zorg ervoor dat het netjes is gepositioneerd en komt bijna tot aan de randen.

Vouw de blootgestelde deeg boven naar beneden een derde van de boter. Nu voorzichtig afgesneden van de blootgestelde beetje boter, zonder tussenkomst van het deeg en zet het op de bovenkant van het deeg je net hebt neergeklapt. Vouw de onderste helft van het deeg op. Je hebt nu een sandwich van twee lagen van boter en drie van het deeg. Knijp de randen lichtjes te verzegelen in de boter. Leg het deeg opnieuw in de plastic zak af en zet een uur boter harden.

Neem het deeg uit de zak en zet het op het licht met bloem bestoven oppervlak met de korte kant naar u toe. Nu rol het uit tot een rechthoek, ongeveer 50 x 20 cm, zoals voorheen. Deze keer klappen eenderde van het deeg en vouw het bovenste derde naar beneden op de top. Dit heet een enkele beurt. Leg het deeg opnieuw in de plastic zak en chill een uur. Herhaal dit stadium nog twee keer, waardoor het deeg terug in de koelkast tussen afslagen.

Deeg moet nu in de koelkast te worden gelaten voor 8 uur, of ’s nachts, om te rusten en lichtjes rijzen. Het is dan klaar voor gebruik.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.