Als persoon allergisch voor bewaarmiddelen, smaakmakers en andere kunstmatige voedselsupplementen die steeds meer aanwezig zijn in de kaas, heb ik besloten om mijn eigen kaas te produceren zoals het men in mijn thuisland Slowakije tot vandaag zelf doet. De smaak is niet te vergelijken: Heerlijk, zacht en heel lichtjes zoet !
Pasteurisatie 60 minuten .. Verwerken met stremsel 45 minuten .. Afwerken 20 minuten
INGREDIËNTEN .. 1100 gram kaas
- 6 liter verse, ruwe, volle koeienmelk
- kaasstremsel
- grote kookpot
BEREIDING
Dit is mijn absolute première wat kaasproductie van verse koeienmelk betreft. Maar ik ben blij dat ik op deze manier een echte, biologische en puur natuurlijke kaas kan eten en aan mijn familie aanbieden.
Melk heb ik eerst moeten pasteuriseren en dat heb gedaan door de melk tot 60°C te verwarmen. Het is volgens de kaasspecialisten absoluut voldoende om een gezonde product te hebben en de enzymen die de melk tot kaas laten omtoveren niet kapot te krijgen. Laat de melk na de pasteurisatie tot 35°C afkoelen.
Intussen bereid de kaasstremsel: volgens de aanwijzing op de verpakking, los 1/4 van stremsel in 50 ml lauwwarm, gekookt water en wanneer de temperatuur van de melk verzakt tot 35°C, giet de stremseloplossing erin en meng goed even door.
Laat het stremsel in de kaas zijn werk doen gedurende 45 minuten. Ik heb de melk in de pot gedekt met deksel en gehouden de hele 45 minuten op 35°C.
Controleer na de 45 minuten of de melk begint te stollen. Je kan dat doen door met een mes of met je vinger even in de melk de duwen en een beetje van lichtjes opheffen (zie foto onderaan). Zie je het wrongel, snijd hem met een lange mes in de pot tot 2 x 2 cm blokjes en laat hem nog 10 minuten rusten, tot de wei op de niveau drijft.
Begin nu de wrongel “harperen”: als je geen kaasharp hebt (speciaal werktuig voor de kaasproductie), meng de wrongel zachtjes met een klopper, zodat je de wrongelballetjes van 1 cm krijgt. Laat de mengeling van de wei en de wrongelballetjes 10 minuten rusten, en meng opnieuw lichtjes met de klopper, zodat de wrongelballetjes “drogen”. Nu giet de wrongel in een gieter bedekt met een proper doek. Druk de wrongel in de doek, zodat de overtollige wei kan uitlekken. Maar hou ze wel in een pot! Je kan ze zo drinken als een wezelsrijk water of je kan ze in het deeg voor je brood verwerken.
Als je een perfect ronde bal van kaas wil, draai de wrongel in de doek 2 tot 3 keer. Of zet de wrongel in een kaasvorm. Of zet te wrongel in een zeef, dek af met een boord en met een bottel water erop, zodat je kaas een super ronde vorm krijgt en overtollige wei kan weglekken.
Het resultaat is een werkelijk heerlijke kaas.
Ik heb mijn wrongel noch de wei op geen enkel moment van de productie op smaak gebracht met zout. Ik wou mijn kaas zo natuurlijk en zacht van smaak hebben en de wei verder in mijn nieuw brood verwerken.
Kaasstremsel nodig? Neem dan contact met mij via formulier onderaan.
Leave a Reply