IMG 6312

Noga van Montélimar

Noga, nougat of torrone – iedereen weet dat er over een echte verwennerij gaat, toch ?
Het woord noga komt uit het Latijn nux gatum en dat betekent ‘notentaart’. De plaats Montélimar in Frankrijk (Provence) is de bakermat van de noga zoals hij in het noorden van West-Europa het best bekend is. De oorsprong van noga is echter veel ouder; tot in het Byzantijnse Rijk zijn er historische sporen teruggevonden. Algemeen kan men stellen dat alle landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten wel een variant van noga kennen, onder andere vanwege van de aanwezigheid van noten en honing.

Bereiden 40 minuten .. Rusttijd 1 nacht

INGREDIENTEN .. voor 6 plakken

  • 200 g honing
  • 250 + 12 g suiker
  • 25 g glucosestroop
  • 85 g water
  • 1 eiwit
  • 350 g geroosterde ongepelde amandelen
  • 25 g pistachenoten

BEREIDING

Verwarm de honing in een pan met dikke bodem tot 125°C. Verwarm in een andere pan met dikke bodem de grotere hoeveelheid van suiker, glucosestroop en het water tot 140°C. Klop met de mixer het eiwit met de 12 g suiker licht op. Giet de honing al roerend bij het eiwit en giet ten slotte de suikerstroop erbij. Verlaag de snelheid van de mixer, maar blijf nog 5 minuten doorkloppen. Verwarm de pistachenoten en rooster de amandelen in de oven en roer deze met een spatel door de noga.

Doe de noga over in een cakeblik bekleed met vetvrij papier. Laat een nacht rusten. Snijd de noga de volgende dag in plakken. Verpak elke plak in plasticfolie om hem te beschermen tegen vocht.

Noga smaakt echt heerlijk en is zacht en door noten ook een beetje krokant om te bijten.

Als je geen thermometer hebt, check dan de honingmassa en glucosemassa door een beetje in een kom met oud water te gieten. Voelt die daarna vrij stevig, jouw massa is klaar om verder verwerkt te worden in een noga.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.