IMG 1696

Nigella brood

Nigella is een zaad, gebruikt als specerij in plaats van de originele zwarte komijn en verschillend genoemd onder andere als uienzaad of zwarte sesam. Het heeft een scherpe bittere smaak en geur. Het wordt voornamelijk gebruikt in snoepgoed en likeuren, maar ook in kaas en gevlochten deegbroodjes, vooral in Turkije, Bosnië en vaak gebakken op islamitische religieuze feestdagen.

Bereiden 10 minuten .. Rijzen 45 + 60 minuten .. Bakken 20-25 minuten

INGREDIENTEN

  • 300 g broodbloem
  • 300 g harde tarwe bloem
  • 400 g lauwe melk
  • 9 g zout
  • 50 g nigellazaad
  • 7 g gedroogde gist
  • 20 g boter

BEREIDING

Meng de bloem met zout, gist en nigellazaad in een kom en maak in een kuiltje in het midden. Los de lauwe melk in het kuiltje. Meng alles samen van het midden en maak langzaam een deeg van. Nu voeg de boter toe en kneed een zachte deeg van.

Als het klaar is, vorm van een bol en zet tussen twee doeken met een plasticfolie erop en laat hem minstens 45 minuten rijzen.

Druk het deeg na het rijzen plat. Maak van het deeg een ovaal, leg hem op de bakplaat, dek hem af met een glazen pot en laat nu 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Bak hem nadien tussen 20-25 minuten op 220°C (heteluchtoven -20°C).

Na het bakken laat het brood op een rooster afkoelen.

Nigellazaad wordt sinds de oudheid gebruikt als geneesmiddel, vooral de olie die wordt gewonnen uit deze zaden. Abou Hourayra heeft overgeleverd dat Mohammed gezegd zou hebben: “Gebruik zwarte komijn, het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood”. Daarom gebruiken in de islamitische gemeenschappen over de hele wereld zwarte komijn en in het bijzonder olie gewonnen uit deze zaden. Ibn Sina (980-1037) beschrijft deze plant als energieleverancier en geschikt tegen vermoeidheid en depressiviteit maar ook tegen eczeem of haaruitval als ook tegen incontinentie, galstenen, verstopping, enz.


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.