Chrobak

Ik geloof in God die wonderen doet

Bij deze wil ik met jullie een wonder delen die onze Heer voor mij heeft gedaan. Wat er gebeurde is een letterlijke weerspiegeling van de verzen van de brief aan de Romeinen:

God in alles het heil bevordert van die Hem liefhebben, van hen die volgens zijn raadsbesluit geroepen zijn (Rom 8,28)

Ik ben ervan overtuigd, dat noch de dood noch het leven, noch engelen noch boze geesten, noch wat is noch wat zijn zal, en geen macht in den hoge of in de diepte, noch enig wezen in het heelal ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, die is in Christus Jezus onze Heer. (Rom 8,38-39)

Alles is eigenlijk al vijf jaar geleden begonnen. Ik was toen verantwoordelijk voor een winkel met merkkleding voor jongeren in een shoppingcenter. Onder mijn leiding werkten toen vijf jonge mensen en enkele jobstudenten. Op een moment kwam mijn area manager naar de winkel. Ze kwam aankondigen dat de situatie veranderde en dat ik vanaf nu de medewerkers na het eerste werkuur naar huis moest sturen en daarna één uur voor sluitingstijd terug naar het werk roepen omdat ik niet alleen de winkel mocht sluiten. Zoiets is door de wet verboden omdat elke werknemer zijn uurrooster minstens 5 dagen op voorhand moet kennen. Bovendien mogen de uren op de dag zelf niet meer veranderd worden. Toch gebeurt het al te vaak dat juist deze wet overtreden wordt zonder enig gevolg voor de werkgevers, wel voor de werknemers.

Nadat mijn area manager voor de ogen van mijn teamleden haar plannen openbaarde, mij probeerde te dwingen om de wet te overtreden en de rechten van de mensen te schaden dreigde ze mij dat als ik het niet zou doen ik op staande voet ontslagen zou worden. Ik kon niet anders dan reageren: “Wat jij van mij vraagt is een directe overtreding van de arbeidswet daarom kan ik dit niet doen. Het bedrijf staat niet boven de wet. Je kan mij dreigen, jij kan mij op staande voet ontslagen maar jij hebt geen autoriteit om mij daartoe te dwingen de wet te overtreden en de mensen zo te mishandelen. Jezus heeft mij niet bevrijdt om anderen een slavenjuk te geven of ze van hun rechten te beroven. Ik kan en zal het niet doen.” Hetzelfde moment was ik zonder werk en mijn familie enkele maanden zonder inkomen. Maar de Heer had het gezien. Hij laat echt niets onbestraft of zonder gevolgen voor diegene die slecht doen. Enkele weken daarna kwam deze firma in financiële problemen en werden de meeste van hun winkels, samen met deze, gesloten. Maar dit was nog niet alles …

Een tijdje geleden begon ik voor een andere firma te werken. Omdat het maar deeltijds werk was was ik van plan om nog een bijkomend deeltijds werk te zoeken om zo tot een fulltime te komen. Gedurende het sollicitatiegesprek leek het mij te lukken maar in mijn hart hoorde ik de woorden van de Heer: “Ga niet terug naar Egypte en draag hun slavenjuk niet!” Ik begreep dat als ik toch het contract met hen zal tekenen Jezus van mij niet verwacht daar langere tijd te blijven en dat ik na een tijdje verder zal gaan. Dat dit werk slechts een doorvoer door het grondgebied van Egypte is. En inderdaad, het duurde geen weken tot de Egyptische mentaliteit van het bedrijf zich ten volle ontplooide: ten eerste werd mijn uurrooster dagelijks gewijzigd. Na twee weken werd ik regelmatig al na 4 uur werken naar huis gestuurd. Dit bedrijf overtreed de wet op dezelfde manier zoals het vorige bedrijf vijf jaar geleden al deed. Er kwamen ook andere overtredingen bij: mijn verantwoordelijke had mijn CV met andere werknemers gedeeld waardoor ik door een van hen aangevallen werd, onder andere, omwille van mijn bijbelse studies. Omdat ik in dit alles verbonden bleef met de Heer kon ik dit gedrag al snel identificeren en had ik mijn zoektocht naar een ander werk geïntensiveerd. Na enkele dagen had ik inderdaad een nieuw werk gevonden in een winkel maar vijf meter verder in de straat. Ze hadden mij betere condities aangeboden. Daarom heb ik naar de vakbond gebeld en ze gevraagd om na te gaan hoe kan ik mijn (door de werkgever zelf al ontbonden) contract op een correcte manier beëindigen zodat ik bij deze nieuwe werkgever kan beginnen. Maar helaas had ik een verkeerde juriste aan de lijn die mij een fout advies gaf. Ik heb mijn ontslag ingediend zoals ze mij had aanbevolen maar het was een dag later dan de wet toeliet.

Toen ik dit ontdekte heb ik besloten om mijn situatie te bespreken met mijn retail manager en zo ben ik samen met mijn echtgenoot naar het kantoor gereden. Omdat er niemand op het kantoor aanwezig bleek heb ik hem gebeld. Hij was bijna hysterisch. Hij begon tegen mij te roepen, te tieren en te dreigen met allerlei sancties zonder mij maar één seconde aan het woord te laten. Dus heb ik de lijn gewoon gesloten en de Heer gevraagd: “Jezus, jouw woord zei dat alles werkt voor het goede voor diegene die van u houden en die volgens jou beslissing geroepen zijn. Hoe zou mij dit gedrag zonder reden helpen?” En de Heer gaf mij ten antwoord: “Maak afspraak met de advocaat van je man.” Ik had het onmiddellijk door: dit is iets voor een advocaat. Niet voor mij.  Ik belde dus naar de advocaat die zei: “Mevrouw, we hebben de hele dag vergadering. Maar omdat er een klant niet is gekomen op zijn afspraak zullen we u graag helpen. U kan onmiddellijk komen.” Er kwam plotseling een idee op in mijn hoofd dat ik met het geld moest opletten omdat een consultatie veel geld kan kosten. Omdat het de Heer was die mij naar haar had gestuurd maakte ik mij geen zorgen. Ik wachtte niet en in 30 minuten was ik bij deze advocaat. Ze luisterde eerst naar mijn verhaal, daarna bleef ze voor een minuut stil en uiteindelijk zei ze: “Mevrouw, ik vind dat u deze hulp effectief verdiend. Daarom zal ik van u geen geld vragen voor het opmaken van een brief alleen maar voor dit gespreksuur.” De Heer gaf mij zijn gratie ook hier. Hij is de enige echte Verlosser en had mij ook hier van mijn probleem verlost. Daarna gaf ze mij het advies dat ik nodig had. Dit was op dinsdag.

Woensdag. Mijn ontslag was nog steeds niet door het bedrijf aanvaard noch bevestigd. Het lijkt dat de firma mij geen toestemming voor een vertrek zal geven. Aanstaande maandag moet ik al bij het nieuwe bedrijf beginnen. ’s Morgens had ik met mijn echtgenoot voor alle betrokkene gebeden. Gedurende het gebed zei ik tegen de Heer: “Heer aan jouw is niets onmogelijk. Zoals sneeuw smelt onder de zon, zo snel werkt jouw woord. Daarom wil ik je bedanken dat je plan van mijn redding reeds gemaakt is en zal geschieden.” Daarna, om het bevel van de Heer te gehoorzamen en zich geen zorgen hierover te maken maar over zijn wonderen te blijven denken, begon ik de vensters te poetsen. Bij het vierde raam zei ik tot de Hem: “Heer, herhaal aub je wonder uit Egypte. Toen wou de Farao je volk ook eerst niet laten gaan en nog meer onder zijn juk brengen maar uiteindelijk hebben de Egyptenaren je volk uit Egypte verjaagd.” 

Eén uur later kwam er een email: “Zuzana, gelieve de uniform, de badge en de sleutel van de lokker terug te brengen.” Ik moest me letterlijk dwingen om niet meteen terug te schrijven: “Met het grootste plezier.” Op donderdag kwam tenslotte de bevestiging van mijn ontslag van het bedrijf zelf. Mijn nieuwe contract was onderweg naar mij en sinds maandag werk ik voor een ander bedrijf.

De Heer heeft mij gered omdat Hij zag dat mijn handen schoon waren: zoals ik vijf jaar geleden geen misdaad tegen anderen had begaan zo was Hij nu in dezelfde situatie voor mij opgekomen. Jezus is echt trouw in wat Hij zegt: Wat je ook zaait ga je zeker oogsten. Zo had de reactie van de retail manager mij effectief geholpen om het contract met een onrechtvaardig bedrijf te sluiten en om een nieuw werk met betere condities te kunnen krijgen. Het Woord van de Heer is waar: En we weten dat alle dingen ten goede samenwerken aan hen die God liefhebben, aan hen die geroepen zijn overeenkomstig zijn doel. (Rom 8,28). Onze Heer is trouw!

Jezus is de beste Raadgever, Verdediger, Onderhouder, Verlosser en Vader die ik ken.

Moge Zijn heilige naam geprezen zijn!

Zuzana

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.